Achter de schermen bij De Dick Maas Methode

Achter de schermen bij De Dick Maas Methode

Wie is die man achter Flodder, Amsterdamned en De Lift nou echt? Aan de hand van unieke en nooit eerder vertoonde beelden is het de jonge filmmaker Jeffrey De Vore gelukt om het verhaal van Dick Maas voor het grote publiek te vertellen in de grappige en onthullende documentaire De Dick Maas Methode.

In het voorjaar van 2019 startte Jeffrey De Vore een crowdfundingactie op filmcrowdfunding platform CineCrowd voor de documentaire. We spraken Jeffrey over de docu en de crowdfunding campagne.

Kan je iets vertellen over De Dick Maas Methode?

In mijn jeugd heb ik in Almere gewoond. Zo was ik ook goed op de hoogte van het bestaan van de First Floor Film Factory in Almere-buiten, de studio van Dick Maas en Laurens Geels. Op die plek is filmgeschiedenis geschreven. Ik denk dat iedere Nederlander wel bekend is met de televisieserie Flodder, de wijk Zonnedael stond op het First Floor terrein. Ook de Oscarwinnende film Karakteris gedraaid in de studio, naast heel veel andere klassiekers van eigen bodem. In deze film laat ik de totstandkoming en ondergang zien van deze gigantische Almeerse filmstudio en vertel ik het verhaal van Dick Maas.

Klinkt tof! Kunnen we de film al zien?

Op 27 september is De Dick Maas Methode in première gegaan op het Nederlands Film Festival in Utrecht. Vanaf 1 oktober draait de documentaire in heel Nederland in meer dan 100 bioscopen. 

De film is ook in competitie op het NFF, toch?

Yes! We zijn genomineerd voor een Gouden Kalf in de categorie ‘Lange documentaire’.

Hoe heb je de documentaire gefinancierd?

Middels een crowdfunding campagne via CineCrowd hebben we maar liefst €25.410,- opgehaald voor de film. Dit startbudget maakte het mogelijk om te beginnen met draaien. Met een bijdrage van het Amsterdams Fonds voor de Kunst en een afwerkingsbijdrage van het Nederlands Filmfonds was de financiering rond.

Je kreeg ook een bijdrage van Cultuurfonds Almere toch?

Dat klopt! Vanwege mijn persoonlijke connectie met Almere en de inhoudelijke link van de docu met Almere steunde Cultuurfonds Almere de crowdfunding campagne met een matchingsbijdrage € 10.000. De matching van Cultuurfonds Almere gaf de campagne een enorme boost. De eerste dagen ging de teller van onze campagne heel hard, maar dan krijg je een dipje en is het belangrijk om het project onder de aandacht en urgent te houden. We hebben de matchingsbijdrage daarom in delen bijgestort, waardoor de teller gedurende de hele campagne bleef stijgen.

Heb je tot slot nog een tip voor filmmakers die ook gaan crowdfunden?

Neem er de tijd voor want het kost heel veel werk om het goed te doen. Je moet een goed plan hebben van te voren en behoorlijk wat voorbereidingen doen, maar het kan heel veel opleveren. Los van het startbudget wat we kregen door te crowdfunden, kregen we al direct veel media aandacht en waren veel mensen op de hoogte van ons project. Je crowdfunders zijn ook meteen je ambassadeurs voor het project, dus belangrijk om hen goed op de hoogte te houden van alle ontwikkelingen.

Ben je van plan om binnenkort een film te maken, en overweeg je om te gaan crowdfunden. Neem dan contact op met CineCrowd. Almeerse filmmakers en filmmakers die in Almere draaien, maken bovendien kans op een bijdrage aan hun crowdfunding campagne van Cultuurfonds Almere van maximaal 40% van het streefbedrag. Meer informatie over deze regeling op de pagina van Cinecrowd!

Berichten (0)

Comments are closed here.