‘Stripheldenbuurt’ wint filmprijs Gouden Wilg

‘Stripheldenbuurt’ wint filmprijs Gouden Wilg

De korte film ’Stripheldenbuurt’ heeft maandagavond de Gouden Wilg gewonnen. De Almeerse filmprijs werd voor de eerste keer uitgereikt tijdens de Avond van de Almeerse Film, een nieuw initiatief van Cinecrowd en Cultuurfonds Almere. De film Baker Boyz werd beloond met de Pioniers Award.

Vier filmplannen werden in juni geselecteerd om mee te doen aan de Avond van de Almeerse Film. Met een bijdrage uit het Cultuurfonds en met crowdfunding hebben zij de afgelopen maanden hard gewerkt aan het realiseren hun producties. Maandagavond gingen zij in prèmiere en werden zij beoordeeld door een vakjury. ,,Het is appels met peren te vergelijken. Wat is de beste film? Dat is natuurlijk heel subjectief”, zegt jurydlid en regisseur Eddy Terstall na afloop. ,,We hebben naar een aantal criteria gekeken en vonden allemaal dat ’Stripheldenbuurt’ op alle terreinen goed was. Goed schreven, goed script, goed geregisseerd, goed geacteerd en goed geproduceerd. Komedie is bovendien ongelooflijk moeilijk en als dat lukt is dat een extra puntje waard. Er werd echt gelachen in de zaal.”

Bloed, zweet en tranen

Trots namen Leon Jackson, Sanne Priem en Bram Koedam de Gouden Wilg, een wisseltrofee gemaakt door de Almeerse kunstenaar Frans van der Ven, in ontvangst. Daarnaast kregen zij een cheque van 2000 euro om te besteden aan een nieuwe productie. ,,We hebben de afgelopen maanden keihard gewerkt om de film om tijd af te krijgen. Bloed, zweet en tranen heeft het gekost, maar het is niet voor niks geweest”, reageert Koedam. ,,Het is echt fijn dat we volkomen carte blanche kregen om te doen wat we wilden. Daarom konden we bandeloos ons gang gaan en is de film geworden zoals hij is geworden.” ’Stripheldenbuurt’ gaat over een uitgeblust echtpaar dat hernieuwde passie vindt door het bevechten van een gezamenlijke vijand: de in hun ogen overlast gevende jongeren. Koedam: ,,Het is een film over tolerantie, te laat ingrijpen en te laat voor jezelf kiezen.”

Pioniers Award

De jury had ook lovende woorden voor de films ’Londo’ en ’De Laatste Keer’, maar de tweede prijs die te winnen was, de Pioniers Award en een cheque van 500 euro, ging naar ’Baker Boyz’. ,,Deze film is met ongelooflijk veel swung gemaakt en de lol spat ervan af. Wij vonden het leuk dat er veel straattaal is gebruikt, om een jongerendoelgroep aan te spreken”, aldus jurylid en zelf Gouden Kalf-winnaar Saskia Diesing. in deze film hebben Giovanni en Leroy een creatieve lucratieve handel in ’speciale taarten’ om hun schulden af te betalen. Maar wanneer ze per ongeluk een normale taart verwisselen met een ’speciale’ komen ze in grote problemen. Initiatiefnemer Floris Parlevliet van Cinecrowd, een crowdfundingsorganisatie voor filmmakers, kijkt tevreden terug op de avond. ,,Ik ben blij met de fantastische opkomst, maar vooral blij met hoe hard er het afgelopen half jaar is gewerkt door de teams. Je ziet in deze films echt het enthousiasme en de hartstocht waarmee ze zijn gemaakt. Dat is heel mooi om te zien.”

Publiekspremière

Op 7 januari is er van 13.00 tot 15.00 uur een publiekspremière in de bibliotheek aan het Stadhuisplein. Tijdens de Dag van de Almeerse Film worden de vier films ook weer vertoond in het bijzijn van de makers. Kaartjes zijn verkrijgbaar via de bibliotheek.

 

[BRON: Almere Vandaag – 20 december 2016 | Petra Onderwater]

Berichten (0)

Comments are closed here.