UIT DE TROEP NAAR DE TOP

UIT DE TROEP NAAR DE TOP

Zijn kantoor kijkt uit over het spoor dat Almere met Amsterdam verbindt. Dat mag dan toeval zijn, er zit een mooi soort symboliek in. Bart van Houten helpt criminele jongeren terug op het juiste spoor. Jongens die uit de rails liepen in de keiharde jungle van de Amsterdamse Bijlmer. Via dat spoor komen ze verder dan ze durfden te dromen.

Tekst: Frank Jacobs Foto’s: Andy Midside 

Ze delen het kantoor, de mensen en de ziel: Stichting Op Koers en platenlabel Van Klasse lopen naadloos in elkaar over. Criminele jongeren omvormen tot succesvolle artiesten lijkt misschien onbegonnen werk, maar Bart van Houten maakt er zijn levenswerk van. Geflankeerd door twee van zijn rappers, Flow en Rafello, vertelt hij openhartig over zijn getroebleerde achtergrond en legt hij het geheim van zijn succes bloot.

Je ziet die jongens soms denken: ‘Wat moet jij nou, ouwe lul?’

Bart is als kind onhandelbaar. Op de middelbare school blijft hij tweemaal zitten, hij wordt op z’n zestiende verjaardag het huis uitgegooid en raakt dakloos. ‘In feite heb ik dezelfde achtergrond als deze jongens, met een behoorlijk heftig crimineel verleden.’ In de criminaliteit is ‘t makkelijk om geld te verdienen, snel en veel, zegt Bart. Toch weet hij zich eraan te ontworstelen: ‘Het heeft
lang geduurd voordat ik er echt helemaal uit was. Ik kwam op de postkamer van een technische groothandel en vanuit die positie heb ik me langzaam opgewerkt. Bij elke andere sollicitatie werd ik afgewezen, vooral omdat ik gewoon helder was over mijn strafblad. Bij die groothandel kreeg ik gelukkig een kans.’

Het volledige artikel lezen? Dat kan via deze link.

Berichten (0)

Comments are closed here.